Termička obrada

Peradarsko meso možete pripremiti na razne načine. Možete ga peći, pržiti, dinstati ili kuhati. Ni kod jednog načina ne pretjerujte s temperaturom.

Pažljivo kod visokih temperatura

Kod termičke obrade mesa pazite da ne pretjerate s pečenjem ili prženjem mesa jer će nastati određene kancerogene tvari. Prekomjerna termička obrada utječe i na gubitak hranjivih tvari. Kod termičke obrade mesa pomognite si termometrom za meso. Naime, većina štetnih mikroorganizama uništiva se na temperaturi od 74°C za manje komade i pri 82°C za veće komade mesa.

Mariniranje i punjenje

Kada meso marinirate, preporuča se prije dodavanja kuhanom mesu, marinadu u kojoj je bilo sirovo meso prokuhati.

Punjeno meso punite prije termičke obrade – pečenja ili prženja.

Pečenje

U čemu je tajna hrskavo pečene piletine neodoljivog mirisa? Visoka temperatura. Zbog nje se bjelančevine na površini mesa zgusnu i time onemogućuju cijeđenje soka iz mesa. Istovremeno, toplina iz mesa izmamljuje neodoljiv miris koji odiše sočnošću, mekoćom i odličnim okusom. Bez obzira pečete li meso u pećnici ili tavici, slasni okus i miris garantiraju zadovoljstvo svih.

Kada pečete cijelo pile ili komade u pećnici, kožu radije zadržite. Meso će tako ostati sočno i mekano.

Prženje

Prženje je najomiljeniji način pripreme pilećeg mesa. Ukusna korica, kod bečkog načina kombinacija brašna, jaja i mrvica, a kod pariškog brašna i jaja, ima više namjena. Sprečava upijanje masnoća u meso te izlučivanje hranjivih tvari i ukusnog soka iz mesa. Na taj način bogatstvo okusa čeka zadovoljnog sladokusca u zlatno-žutom paketiću.

Kuhanje

Malo povrća za juhu, komad piceka i strpljivosti temelj su dobre pileće juhice koja krijepi tijelo i razveseljava sva osjetila. Tajna pripreme je u polaganom kuhanju. I savjet: za stvarno ukusno pileću juhu, koristite stariju životinju jer mudrost naših baka koje su govorile “Stara kokoš, dobra juha” nije za odbaciti. Naime, starije životinje sadrže više bjelančevina i masti što pridonosi boljem okusu juhe.

Dinstanje

Dinstanje je česti način pripreme pilećeg mesa kod kojeg se meso polako kuha u manjoj količini vode. Prednost tog načina je dobivanje odličnih umaka, a meso je mekano i sočno. Za dinstanje su najbolji mekaniji komadi.

Kuhanje na pari

U zadnje vrijeme, sve je omiljenije kuhanje na pari. Taj postupak omogućava pripremu obroka u skladu s načelima zdravije prehrane s puno prednosti. Hrana pripremljena na pari dugo je bila nezanimljiv način pripreme mesnih obroka zbog prizvuka dijetne prehrane. Danas je priprema hrane na pari u porastu. Tako pripremljeno meso je zdravo, očuvani su vitamini i minerali, a uz to je i jako sočno.