Prirodno bogatstvo

Meso peradi nije samo ukusno i jednostavno za pripremu različitih jela, već je i prirodni izvor vitamina, bjelančevina i zdravih masti.

Prirodno bogatstvo

Vitamini

Meso peradi sadrži vitamine skupine B koji sprečavaju pojavu mnogih bolesti i brinu za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma.

  • Vitamin B12, kojeg čovjek dobiva isključivo iz namirnica životinjskog podrijetla, pomaže organizmu u borbi protiv slabokrvnosti, potiče rast i apetit kod djece i skrbnik je živčanog sustava.
  • Vitamin B3 brine za zdrav izgled kože, smanjuje glavobolje uzrokovane migrenom te snižava povišeni krvni tlak. Važan je za pravilno funkcioniranje živčanog i probavnog sustava, a pomaže i poboljšanju cirkulacije.
  • Vitamin B6 potiče djelovanje imunološkog sustava te regulira funkciju hormona. Vitamin D pomaže kostima i zubima u pravilnom rastu i mineralizaciji.

Minerali

Perad sadrži brojne minerale - anorganske tvari koje tijelo ne proizvodi i zato ih moramo unositi uravnoteženom prehranom.

  • Željezo je važno za pravilnu opskrbu tijela kisikom, za tvorbu nekih enzima, a pomaže i u metabolizmu vitamina B.
  • Fosfor, kalcij i magnezij imaju u tijelu slične funkcije. Ugrađuju se u strukturu kostiju i zuba, važni su za pravilno djelovanje srca i bubrega te za prijenos živčanih impulsa.
  • Cink je zaštitnik našeg imuniteta, usporava proces starenja, održava i poboljšava mentalne sposobnosti i djeluje kao preventiva protiv kratkovidnosti. Nedostatak cinka može prouzročiti neplodnost, smanjenje sposobnosti emotivnog doživljaja te smanjenje spolne moći.
  • Kalij održava normalni krvni tlak i utječe na razvoj ploda u trudnoći.

Bjelančevine

Bjelančevine su potrebne za obnovu i rast stanica u našem tijelu. Kao zdravi izvor bjelančevina stručnjaci preporučuju upravo meso peradi. Puno bjelančevina trebaju djeca, stariji i tjelesno aktivniji ljudi. Nedostatak bjelančevina kod djece uzrokuje usporeni rast i razvoj tjelesne razvijenosti, a kod starijih ljudi tijelo počinje iskorištavati vlastite zalihe bjelančevina što uzrokuje smanjenje fizičkih i mentalnih sposobnosti. Već 20g-ka porcija mesa peradi pokriva 2/3 čovjekovih dnevnih potreba za bjelančevinama.

Zdrave masti

Masti su našem tijelu nužno potrebne za energiju, ali i zato jer otapljanjem aktiviraju vitamine koji su neophodni za oči, kosti, kožu i mozak. Esencijalne masne kiseline djeluju i kao antioksidanti, pomažu crvenim krvnim stanicama u transportu kisika, pridonose normalnom funkcioniranju bubrega, štite mišićno tkivo od propadanja, pozitivno utječu na brzinu metabolizma.....

Stručnjaci preporučuju izbjegavanje zasićenih i trans masti. Naša prehrana trebala bi sadržavati umjerenu količinu nezasićenih masnih kiselina koje su čuvari našeg srca i krvnih žila. Možemo ih pronaći i u mesu peradi. Meso peradi ima idealni omjer bjelančevina i masti i ne sadrži puno kolesterola te zdravlju štetnih trans-masnih kiselina.