Prehrambena piramida

Prehrambena piramida na slikovit i vrlo jednostavan način prikazuje osnovne informacije o skupinama namirnica što nam može olakšati sastavljanje uravnoteženog dnevnog jelovnika.

Prehrambena piramida

Dobrodošla pomoć

Uz pomoć piramide možemo svakodnevno sastavljati jelovnik koji će nam dati dovoljno energije, bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina, minerala i vlakana koje trebamo za savladavanje svakodnevnih psihofizičkih napora. Dizajnirali su je stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i općeprihvaćena je.

Kako je čitamo?

Na piramidi su skupine namirnica podijeljene po razinama piramide. Razmjerno veličini nivoa na kojem se namirnica nalazi, definiran je i postotak dnevnog unosa određenih vrsta namirnica. Preporuka je namirnice s vrha piramide jesti u manjim količinama i što rjeđe, a namirnice s dna piramide u većim količinama i što češće. Mjesto namirnica u piramidi određeno je s obzirom na hranjive vrijednosti namirnica - npr. slatkiši su vrlo kalorični, a sadrže izuzetno malo, odnosno ništa vitamina i minerala i zato su uvršteni na vrh piramide.

Pozadina piramide obojana je po principu semafora. Zelena boja označava namirnice preporučljive za čestu konzumaciju, u žutom polju su namirnice kod kojih ne smijemo pretjerivati s količinom, a na crvenom vrhu piramide su namirnice koje bi trebali konzumirati u jako malim količinama.

Gdje je meso peradi?

Meso peradi uvršteno je na srednji kat piramide i, po preporuci WHO, zajedno s ribama je među najprikladnijim vrstama mesa za često konzumiranje. Naravno, radi se o nemasnim dijelovima peradi. Stručnjaci preporučuju meso peradi zbog njegovih hranjivih vrijednosti: pravo je bogatstvo bjelančevina, vitamina, minerala i zdravih masti.

Kvaliteta na prvom mjestu

Piramida neka vam bude na pomoć kod izbora vrsta namirnica. Pri tome morate paziti da svaka namirnica koju konzumirate bude zdrava i kvalitetna. Posebno kod odabira mesa jer samo kvalitetno i zdravo meso je izvor svih hranjivih tvari zbog kojih su ga stručnjaci i uvrstili na njegovo mjesto u piramidi.