Prehrambena piramida

Prehrambena piramida na slikovit i vrlo jednostavan način prikazuje osnovne informacije o skupinama namirnica što nam može olakšati sastavljanje uravnoteženog dnevnog jelovnika.

Dobrodošla pomoć

Uz pomoć piramide možemo svakodnevno sastavljati jelovnik koji će nam dati dovoljno energije, bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina, minerala i vlakana koje trebamo za savladavanje svakodnevnih psihofizičkih napora. Dizajnirali su je stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i općeprihvaćena je.

Kako je čitamo?

Na piramidi su skupine namirnica podijeljene po razinama piramide. Razmjerno veličini nivoa na kojem se namirnica nalazi, definiran je i postotak dnevnog unosa određenih vrsta namirnica. Preporuka je namirnice s vrha piramide jesti u manjim količinama i što rjeđe, a namirnice s dna piramide u većim količinama i što češće. Mjesto namirnica u piramidi određeno je s obzirom na hranjive vrijednosti namirnica - npr. slatkiši su vrlo kalorični, a sadrže izuzetno malo, odnosno ništa vitamina i minerala i zato su uvršteni na vrh piramide.

Pozadina piramide obojana je po principu semafora. Zelena boja označava namirnice preporučljive za čestu konzumaciju, u žutom polju su namirnice kod kojih ne smijemo pretjerivati s količinom, a na crvenom vrhu piramide su namirnice koje bi trebali konzumirati u jako malim količinama.

Gdje je meso peradi?

Meso peradi uvršteno je na srednji kat piramide i, po preporuci WHO, zajedno s ribama je među najprikladnijim vrstama mesa za često konzumiranje. Naravno, radi se o nemasnim dijelovima peradi. Stručnjaci preporučuju meso peradi zbog njegovih hranjivih vrijednosti: pravo je bogatstvo bjelančevina, vitamina, minerala i zdravih masti.

Kvaliteta na prvom mjestu

Piramida neka vam bude na pomoć kod izbora vrsta namirnica. Pri tome morate paziti da svaka namirnica koju konzumirate bude zdrava i kvalitetna. Posebno kod odabira mesa jer samo kvalitetno i zdravo meso je izvor svih hranjivih tvari zbog kojih su ga stručnjaci i uvrstili na njegovo mjesto u piramidi.