Kupovanje mesa peradi

Kod kupnje mesa peradi moramo posebnu pozornost posvetiti porijeklu mesa, roku trajanja i preporučenoj temperaturi čuvanja.

Kupovanje mesa peradi

Zdravo i svježe

Meso peradi, za ukusan i siguran obrok, mora biti zdravo, svježe, kvalitetno i proizvedeno na odgovarajući način. Zato moramo biti pažljivi već kod kupovanja. Kod odabira namirnica pazite na njihovo porijeklo i birajte proizvode koji imaju oznake kvalitete i očuvanja zdravlja. Proizvođač treba jamčiti da je hrana koju ćemo konzumirati stvarno zdrava i besprijekorna.

Izgled i miris

Kako bi bezbrižno uživali u ukusnim obrocima od mesa peradi, meso prije kupnje dobro pregledajte. Ono mora biti roza ili svijetlo crvene boje. Ne smije biti previše blijedo jer to znači da predugo stoji na polici. Uz to, mora izgledati elastično i puno. Kada kupujete svježe meso dobro ga je i pomirisati. Ukoliko osjetite neugodan miris odaberite neki drugi komad ili kupnju odgodite. Kupujete li zapakirano meso, pazite da ambalaža nije oštećena.

Upoznajte svog »peradara«

Važno je znati i od koga meso kupujete. Najviše riskirate kada kupujete kod privatnika i na tržnici gdje higijenski standardi mnogo puta ne zadovoljavaju, a porijeklo mesa nije uvijek jasno označeno. Ni kupovina u trgovini nije apsolutno sigurna ukoliko trgovac ne poštuje sva higijenska pravila i standarde. Peradarsko meso trgovac mora čuvati u prostoru s odgovarajućom temperaturom, odnosno u hladnjaku.

Žitarice su temelj uravnotežene prehrane. Posebno za piliće. Svi pilići, uzgojeni kod kooperanata Perutnine Ptuj-Pipo, hrane se krmnom smjesom proizvodenom pretežno od kukuruza, soje, pšenice, minerala i vitamina. Zato kod nas vrijedi: Zdravo pile za zdravi obrok. Zdravi obrok za zdravo tijelo.

Kupujte svježe

Tijekom ljetnih mjeseci preporučljivo je kupovati svježe meso u manjim količinama jer meso koje jednom zamrznete i kasnije odmrznete, ne smije se više zamrzavati. Pored toga, tijekom ljeta za kvalitetu i zdravlje presudan je prijevoz kupljenog mesa od trgovine do doma u zagrijanom automobilu. Preporuča se kupljeno meso spremiti u hladnjak ili zamrzivač najkasnije 30 minuta od kupnje. Pri tome ne smije biti izloženo visokim temperaturama. Kada kupujete meso, provjerite da na zamrznutim dijelovima mesa piše da je zamrznuto meso i da na svježem piše da je stvarno svježe meso. To je posebno važno kako nam trgovac ne bi prodao odmrznuto peradarsko mesa kao svježe.

Pročitajte oznake na ambalaži

Kao i kod svih drugih namirnica i kod kupovine peradarskog mesa pažljivo pročitajte oznake na pakiranju. Europska unija je u stalnoj brizi za svoje potrošače propisala koje podatke proizvođač mora navesti na pakiranju. Oznaka roka trajanja je zakonski obvezna i meso koje na pakiranju nema navedeni rok trajanja, ne kupujte. Odustanite od kupnje peradarskog mesa koje na pakiranju ima otisnut nečitljiv rok trajanja. Provjerite podatke o proizvođaču ili uvozniku, sastav pakiranja, masu, seriju i porijeklo. Današnji potrošači postali su oprezni i kada je u pitanju lista korištenih aditiva.

Informacije o porijeklu

Informacije o porijeklu i načinu prerade postale su vrlo važne jer potrošaču nije svejedno tko je i na koji način uzgojio perad i meso preradio. Ljudi sve više kupuju meso s oznakama više kvalitete, veterinarskim oznakama, oznakama geografskog porijekla ili oznakom čuva zdravlje. Europska unija je svojim potrošačima olakšala put do kvalitetnijeg mesa jer meso EU porijekla na svojim pakiranjima ima standardizirane oznake koje dodjeljuje samo proizvođačima koji ispunjavaju propisane standarde.