Kojom hranom se prenosi Salmoneloza i kako ju izbjeći

U grupu salmonela spada preko 2000 donekle različitih bakterija, a sve uzrokuju istu kliničku sliku. 

slika termometar salmoneloza

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. U grupu salmonela spada preko 2000 donekle različitih bakterija, a sve uzrokuju istu kliničku sliku. U Hrvatskoj su najčešći uzročnici bolesti salmoneloze 2 vrste salmonele: S. enteritidis i S. typhimurium.

Hrana kojom se najčešće prenosi salmonela su kolači koji sadrže nekuhane kreme i razni drugi pripravci od jaja koja nisu prošla termičku obradu (majoneze, sladoledi u kućnoj radinosti), a znatno rjeđe meso i mesna jela. Dakle za nastanak salmoneloznog trovanja hranom odgovorna je neka pogreška ili propust u pripremi hrane:

  • slaba termička obrada (nedovoljno visoka temperatura ili prekratko vrijeme zagrijavanja) koja ne uništi bakteriju
  • držanje hrane na sobnoj temperaturi koja pogoduje razmnožavanju salmonela
  • podgrijavanje kojim se opet ne postiže dovoljno visoka temperatura
  • nehigijenski uvjeti rada (nepranje ruku, križna kontaminacija)


Salmonelozu se prema tome može izbjeći jednostavnim preventivnim mjerama:

  • ne jedite hranu, osobito životinjskog porijekla, koja nije dobro termički obrađena. Meso nakon termičke obrade u svim svojim dijelovima mora biti sive boje. Roza boja mesa znači da nije dovoljno kuhano ili pečeno. Temperatura od 70°C i više kroz 10 minuta ubija salmonelu.
  • ne jedite hranu koja sadrži sirova jaja ili svježe (nekuhano) mlijeko
  • namirnice čuvajte u hladnjaku do termičke obrade, pripremljenu, a nepotrošenu hranu naglo ohladite i spremite u hladnjak
  • temeljito operite voće i povrće prije konzumacije, eventualno ogulite
  • perite ruke redovito nakon kontakta sa sirovim namirnicama, koristite toplu tekuću vodu i sapun
  • redovito čistite i perite radne površine u kuhinji
  • perite ruke nakon kontakta s kućnim ljubimcima ili domaćim životinjama
  • izbjegnite križnu kontaminaciju: sirove namirnice (meso, jaja) ne smiju doći u kontakt s gotovim namirnicama spremnim za upotrebu (povrće, voće, salate). Pribor korišten u obradi sirovih namirnica (noževi, daske...) ne smiju se koristiti u radu s gotovom hranom - operite ih!