Kojom hranom se prenosi Salmoneloza i kako ju izbjeći
U grupu salmonela spada preko 2000 donekle različitih bakterija, a sve uzrokuju istu kliničku sliku.
Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. U grupu salmonela spada preko 2000 donekle različitih bakterija, a sve uzrokuju istu kliničku sliku. U Hrvatskoj su najčešći uzročnici bolesti salmoneloze 2 vrste salmonele: S. enteritidis i S. typhimurium.
Hrana kojom se najčešće prenosi salmonela su kolači koji sadrže nekuhane kreme i razni drugi pripravci od jaja koja nisu prošla termičku obradu (majoneze, sladoledi u kućnoj radinosti), a znatno rjeđe meso i mesna jela. Dakle za nastanak salmoneloznog trovanja hranom odgovorna je neka pogreška ili propust u pripremi hrane:
- slaba termička obrada (nedovoljno visoka temperatura ili prekratko vrijeme zagrijavanja) koja ne uništi bakteriju
- držanje hrane na sobnoj temperaturi koja pogoduje razmnožavanju salmonela
- podgrijavanje kojim se opet ne postiže dovoljno visoka temperatura
- nehigijenski uvjeti rada (nepranje ruku, križna kontaminacija)
Salmonelozu se prema tome može izbjeći jednostavnim preventivnim mjerama:
- ne jedite hranu, osobito životinjskog porijekla, koja nije dobro termički obrađena. Meso nakon termičke obrade u svim svojim dijelovima mora biti sive boje. Roza boja mesa znači da nije dovoljno kuhano ili pečeno. Temperatura od 70°C i više kroz 10 minuta ubija salmonelu.
- ne jedite hranu koja sadrži sirova jaja ili svježe (nekuhano) mlijeko
- namirnice čuvajte u hladnjaku do termičke obrade, pripremljenu, a nepotrošenu hranu naglo ohladite i spremite u hladnjak
- temeljito operite voće i povrće prije konzumacije, eventualno ogulite
- perite ruke redovito nakon kontakta sa sirovim namirnicama, koristite toplu tekuću vodu i sapun
- redovito čistite i perite radne površine u kuhinji
- perite ruke nakon kontakta s kućnim ljubimcima ili domaćim životinjama
- izbjegnite križnu kontaminaciju: sirove namirnice (meso, jaja) ne smiju doći u kontakt s gotovim namirnicama spremnim za upotrebu (povrće, voće, salate). Pribor korišten u obradi sirovih namirnica (noževi, daske...) ne smiju se koristiti u radu s gotovom hranom - operite ih!