Čuvanje mesa peradi

Sirovo meso i gotova jela čuvajte u hladnjaku ili zamrzivaču uz nekoliko savjeta.

Čuvanje svježeg mesa

Proizvođači su obvezni na pakiranje napisati upute za čuvanje i upotrebu namirnice kojih se morate pridržavati ukoliko želite pripremiti dobar i zdrav obrok.

  • Spriječite doticaj sirovog mesa s ostalim namirnicama (svježe, sirovo meso bez ambalaže ne pospremajte zajedno s ostalim namirnicama).
  • Peradarsko meso izvadite iz ambalaže i spremite u posudu s poklopcem.
  • Perad čuvajte u najhladnijem dijelu hladnjaka (na najnižoj polici).

Čuvanje pripremljenog mesa

  • Ostatke pripremljene hrane u roku od dva sata spremite u hladnjak i pojedite u sljedeća tri dana. Ukoliko ne pojedete u tome periodu, bolje je takvo meso baciti.
  • Meso čuvajte u hladnjaku do max. +4 °C.
  • Ako ste pripremljenu hranu zamrznuli, ona ne smije predugo stajati u zamrzivaču. Najduže 4 mjeseca.
  • Ambalažu prije zamrzavanja dobro zatvorite i napišite datum zamrzavanja.
  • Prije zamrzavanja, pripremljeno jelo potpuno ohladite.
  • U zamrzivaču hranu čuvajte na -18°C.

Odmrzavanje

  • Duboko zamrznuto meso stavite u posudu s poklopcem i polako odmrznite u hladnjaku.
  • Zamrznuto meso ne smije se odmrzavati na sobnoj temperaturi. Najbolje je odmrzavati ga u hladnjaku, pod hladnom tekućom vodom, u originalnoj ambalaži ili u mikrovalnoj pećnici.
  • Vrijeme odmrzavanja ovisi o količini mesa.
  • Osnovno pravilo je da se odmrznuto meso ne smije ponovno zamrzavati.