Čuvanje mesa peradi
Sirovo meso i gotova jela čuvajte u hladnjaku ili zamrzivaču uz nekoliko savjeta.
Čuvanje svježeg mesa
Proizvođači su obvezni na pakiranje napisati upute za čuvanje i upotrebu namirnice kojih se morate pridržavati ukoliko želite pripremiti dobar i zdrav obrok.
- Spriječite doticaj sirovog mesa s ostalim namirnicama (svježe, sirovo meso bez ambalaže ne pospremajte zajedno s ostalim namirnicama).
- Peradarsko meso izvadite iz ambalaže i spremite u posudu s poklopcem.
- Perad čuvajte u najhladnijem dijelu hladnjaka (na najnižoj polici).
Čuvanje pripremljenog mesa
- Ostatke pripremljene hrane u roku od dva sata spremite u hladnjak i pojedite u sljedeća tri dana. Ukoliko ne pojedete u tome periodu, bolje je takvo meso baciti.
- Meso čuvajte u hladnjaku do max. +4 °C.
- Ako ste pripremljenu hranu zamrznuli, ona ne smije predugo stajati u zamrzivaču. Najduže 4 mjeseca.
- Ambalažu prije zamrzavanja dobro zatvorite i napišite datum zamrzavanja.
- Prije zamrzavanja, pripremljeno jelo potpuno ohladite.
- U zamrzivaču hranu čuvajte na -18°C.
Odmrzavanje
- Duboko zamrznuto meso stavite u posudu s poklopcem i polako odmrznite u hladnjaku.
- Zamrznuto meso ne smije se odmrzavati na sobnoj temperaturi. Najbolje je odmrzavati ga u hladnjaku, pod hladnom tekućom vodom, u originalnoj ambalaži ili u mikrovalnoj pećnici.
- Vrijeme odmrzavanja ovisi o količini mesa.
- Osnovno pravilo je da se odmrznuto meso ne smije ponovno zamrzavati.