Punjeno iskošteno Martinovo pile
Pravo jelo za Martinje. Slasnim nadjevom punjeno pile, a uz njega ne smiju nedostajati mlinci, crveno zelje i pečeni kesteni.
-
Vrijeme pripreme 2,5 h
-
Zahtjevnost kulinarski izazov
-
Tip Martinje
Sastojci
1 pile težine približno 1,2-2 kg
Nadjev
300g pilećeg zabatka bez kože i kostiju
50g nasjeckanog crvenog luka
1 nasjeckani režanj češnjaka
1 žlica ulja
1 jaje
100g bijelog kruha
1 dl slatkog vrhnja
80g oraha
100g šampinjona iz konzerve
80 g kuhane mrkve
sol i mljeveni papar
100-150g tankih šnita dimljene slanine
povrće za juhu (luk, mrkva, poriluk, celer, kolerabica....)
2 dl kokošje juhe i 1 dl bijelog vina za pekač
1 žlica jestivog škroba (po potrebi)
MLINCI
240g bijelog brašna
2 jaja
sol
voda
40g svinjske masti
1 dl slatkog vrhnja
CRVENO VINSKO ZELJE
400g crvenog zelja (bez tvrdog dijela)
40g dimljene slanine
80g jabuke
2 dl ulja
10g šećera
sol
2dl crvenog vina
1. Za nadjev u tavici na ulju do zlatno žute boje popržite luk i češnjak. 100g pilećeg zabatka usitnite i umiješajte jaje, a preostalo meso narežite na kocke i posolite. Mljevenom mesu dodajte bijeli kruh prethodno namočen u slatko vrhnje, posolite, popaprite, umiješajte orahe, šampinjone, na kocke narezanu kuhanu mrkvu, luk i češnjak i preostalo meso pilećeg zabatka. Nadjev dobro promiješajte.
2. Cijelo pile operite i dobro posušite. Na leđnoj strani po dužini prerežite kožu, nožem odstranite hrbtenicu i prsne kosti. Kosti u batku i zabatku ostavite. Meso spljoštite, posolite i po sredini premažite pripremljenim nadjevom. Obje strane mesa dignite i oblikujte pile. Po vanjskoj strani, po prsima poslažite tanke šnite dimljene slanine i povežite špagom. Pile stavite u pekač, dodajte juhu, vino i narezano povrće za juhu.
3. Pile pecite na 170, 180°C približno sat, sat i pol. Tijekom pečenja povremeno ga polijte tekućinom iz pekača i po potrebi dolijte vodu. Pečeno izvadite iz pekača, odstranite špagu i ostavite ga pola sata na toplome. Umaku nastalom tijekom pečenja odstranite masnoću. Po potrebi ga zgusnite žlicom jestivog škroba otopljenog u malo hladne vode i dobro prevrijte. Pečeno pile razrežite i podijelite tako da je u svakoj porciji komad bijelog mesa s nadjevom i komadićima batka sa zabatkom. Poslužite s crvenim zeljem, mlincima, pečenim kestenima i umakom.
MLINCI
Pećnicu zagrijte na 220°C. Od brašna, jaja, soli i vode umijesite malo tvrđe vučeno tijesto, tanko ga razvaljajte kao za rezance (približno 2 mm), više puta ga probodite vilicom i u vrućoj pećnici pecite nekih 5 minuta do svijetlo smeđe boje. Pečene mlince razlomite i nekoliko minuta kuhajte u vreloj slanoj vodi dok ne omekšaju. Ocijedite ih i popecite na rastopljenoj svinjskoj masti, zalijte slatkim vrhnjem i posolite.
CRVENO VINSKO ZELJE
Crveno zelje narežite na tanke, ne preduge rezance. Slaninu narežite na tanke rezance, jabuku ogulite i naribajte. U tavici na malo ulja svijetlo karamelizirajte šećer, dodajte slaninu i jabuku. Malo popržite, dodajte narezano crveno zelje i zalijte crvenim vinom. Dinstajte toliko da zelje ostane čvrsto na zagriz. Ako je potrebno, tijekom dinstanja dodavajte vodu.
KESTEN IZ PEĆNICE
Pećnicu zagrijte na 250°C. Kestene nožem zarežite vodoravno po sredini trbuha tako duboko da prerežete koru i kožicu ispod nje jer će se tako kod pečenja lijepo rastvoriti i lakše guliti. Kestene rasporedite po pekaču, poškropite ih vodom i pecite 10 minuta. Zatim ih promiješajte, ponovno poškropite vodom, temperaturu smanjite na 200°C i pecite još 10 do 20 minuta ovisno o veličini kestena.
