Punjena pileća prsa pečena u cideru s jabukama

Zamislite pečena pileća prsa punjena sirom i omotana pršutom, poslužena uz jabuke i grožđe. Možda vam na prvu navedeni sastojci ne idu zajedno, ali razuvjerit ćete se nakon što isprobate recept. 

  • Vrijeme pripreme 45 min

  • Zahtjevnost jednostavno

  • Tip glavna jela

Sastojci

500 grama otkoštenog pilećeg filea (Međimursko pile)
50 grama plavog sira
100 grama pršuta (4-6 šnita)
360 grama crvene jabuke (2 cijele jabuke)
150 grama ljutike
50 grama grožđa (sorta Rose, može i bijelo)
4 režnja češnjaka
200 ml jabučnog cidera
100 ml suhog bijelog vina (Graševina)
50 grama maslaca (po potrebi i više)
10 listova kadulje
Po ukusu soli, papra
2 jušne žlice maslinovog ulja

Operite jabuke, ogulite ljutiku i češnjak. Jabuke narežite na kriške, ljutinu na polovice, a češnjak je dovoljno pritisnuti nožem.

Pileći file zarežite s jedne strane po sredini kako bi u njemu napravili džep. U dobiveni džep utisnite polovicu plavog sira. Napunjeni pileći file omotajte s 2 do 3 šnite pršuta. Postupak ponovite i za drugi komad pilećih prsa.

U duboku vatrostalnu tavu stavite punjena i omotana pileća prsa, narezane jabuke, grožđe, ljutiku i češnjak. Začinite sve s malo soli i papra, a na kraju prelijte s jednom žlicom maslinovog ulja.

Pecite sve namirnice u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 20-25 minuta. Pripazite da vam pršut ne pregori. Po njemu ćete znati ako je potrebno piletinu izvaditi ranije iz pećnice. Nakon pečenja odložite piletinu i jabuke sa strane, a tavu stavite na štednjak. Soku od pečenja dodajte još jednu žlicu maslinovog ulja, kocku maslaca i svježe listove kadulje. Dinstajte sve par minuta dok ljutika i češnjak dodatno ne omekane.

U tavu ulijte jabučni cider i bijelo vino i uz povremeno miješanje nastavite kuhati umak dok mu se volumen na smanji barem za pola. Kada umak postane gust vratite jabuke i piletinu u tavu i nastavite sve pirjati dodatnih nekoliko minuta. Onoliko koliko će biti dovoljno da jabuke upiju dio umaka.

Pečena pileća prsa poslužite prelivena toplim umakom uz pečene jabuke i ljutiku.

 

(Autor recepta: Darko Kontin)

MP HR izdelki pileca prsa bez koze 500 g

Pileća prsa bez kože

Gdje kupiti