Pohano pile, malo drugačije

Znate li u čemu je tajna savršeno pohanog pileta? Mi ga prvo skuhamo u mlijeku, uvaljamo u brašno, jaja i mrvice i tek tada ispržimo.

  • Vrijeme pripreme 45 min

  • Zahtjevnost lagano

  • Tip Nikolinje

Sastojci:

POHANO PILE

1 kg pilećeg mesa s kostima, tamnog i bijelog
7 dl mlijeka
sol
bijelo oštro brašno, jaja i krušne mrvice za paniranje
ulje za prženje

GRAH SA SUHIM VOĆEM

240g suhog smeđeg graha
100g suhih jabuka
100g suhih krušaka
sol

KREMASTI KRUMPIR S VLASCEM

800g krumpira
200g luka
40 g maslaca
3 dl slatkog vrhnja
kocka od maslaca*
40g naribanog ementalera
vlasac
sol i mljeveni bijeli papar
*Kocka od maslaca je mješavina maslaca i jednake količine brašna (umiješano u maslac), kojom na brzinu možete zgusnuti jelo i obogatiti mu okus.

POHANO PILE

S pileta odstranite suvišnu masnoću i kožu. Narežite ga na komade primjerene veličine i kuhajte u slanom mlijeku 10 do 15 minuta. Ocijedite i meso malo ohladite. Ohlađeno uvaljajte u brašno, razmućena jaja i mrvice. Pileće meso pržite u vrućem ulju samo 5 minuta.

Poslužite s grahom i kremastim krumpirom.

GRAH SA SUHIM VOĆEM

Grah operite i ostavite ga namakati u vodi preko noći. Sljedeći dan ga zavrite, ocijedite, zalijte svježom vodom i skuhajte. Kada je kuhan do četvrtine, posolite ga i dodajte suho voće. Kuhajte dok sve ne omekša. Višak vode odlijte, ali jelo neka ne bude pregusto.

KREMASTI KRUMPIR S VLASCEM

Oguljeni krumpir narežite na kolute debele pola centimetra. Na maslacu prepržite narezani luk. Luku dodajte krumpir , zalijte slatkim vrhnjem, posolite, popaprite i po potrebi dolijte malo vode. Krumpir skuhajte gotovo do kraja. Ocijedite ga, ali sačuvajte umak od vrhnja. Krumpir prebacite u vatrostalnu posudu.

Umak od vrhnja pomiješajte s narezanim vlascem, zgustite s malo maslaca i brašna, po potrebi dosolite i popaprite.

Prelijte po krumpiru, posipajte naribanim sirom i zapecite u pećnici na 200°C do zlatne boje.

Pohano pile, malo drugačije> Sestavine: - 1 kg pilećeg mesa s kostima, tamnog i bijelog, - 7 dl mlijeka, - sol, - bijelo oštro brašno, jaja i krušne mrvice za paniranje, - ulje za prženje, - 240g suhog smeđeg graha, - 100g suhih jabuka, - 100g suhih krušaka, - 800g krumpira, - 200g luka, - 40 g maslaca, - 3 dl slatkog vrhnja, - kocka od maslaca, - 40g naribanog ementalera, - vlasac, - mljeveni bijeli papar