Piletina s umakom od hrena

Za uskršnje blagdane ne jede se samo doručak, potrebno je skuhati i ručak. U prazničnom duhu preporučamo vam pile, što je također jedan od simbola Uskrsa. Odlično se slaže s hrenom, kojeg trenutno imate u izobilju.

  • Vrijeme pripreme 1,5 h

  • Zahtjevnost kulinarski izazov

  • Tip glavna jela

SASTOJCI:
1 veća pileća prsa s kožom
sol
maslinovo ulje
umak od hrena
1 dl suhog bijelog vina
sol i papar
2 dl slatkog vrhnja
3 žlice hladnog maslaca
2 žlice nasjeckanog peršina
5 žlica svježe naribanog hrena
1 limun

SASTOJCI za restani krumpir:
1 kg manjeg krumpira
100 g crvenog luka
0,8 dl ulja ili masti
kutljača goveđeg temeljca ili juhe
sol i papar
peršin za posipanje

PRIPREMA:

Pileća prsa sat vremena prije kuhanja razrežite na 4 komada i posolite. Zagrijte pećnicu na 180° C. Pileća prsa premažite uljem i položite u tešku i debelu tavu s kožom nadolje. Pecite 6 minuta dok koža ne postane hrskava, zatim meso okrenite i pecite narednih 6 minuta. Nakon toga meso stavite u pećnicu i pecite 10 minuta. Piletinu izvadite iz pećnice, stavite na tanjur i spremite na toplo.

Pripremite umak: vino ulijte u tavu u kojoj ste pekli piletinu i lagano ostružite drvenom žlicom po dnu tave. Dodajte sol i slatko vrhnje i ostavite 2 minute da uzavri. Smanjite temperaturu, postupno dodajte komadiće maslaca i izmiksajte.Tavu sklonite s vatre, dodajte peršin i hren, začinite solju, paprom i nekoliko kapljica limunovog soka.

Piletinu obilno prelijte umakom od hrena i odmah poslužite.


Recept ta restani krumpir

PRIPREMA:

Krumpir u kori skuhajte u slanoj vodi. Ohladite i narežite na deblje listove. Očistite i sitno narežite luk. U tavu stavite ulje i zazlatite luk. Dodajte krumpir i popržite ga najprije na laganoj vatri, onda na jačoj. Nekoliko puta ga promiješajte. Posolite i popaprite. Na kraju dolijte juhu, počekajte da se tekućina upije i sklonite s vatre. Prije posluživanja pospite peršinom.

Domaće pile

Gdje kupiti