Fino i sočno: Ražnjići od Međimurskog Pileta s umakom od ananasa

Slatko slana kombinacija za prste polizati. Jednostavno i ukusno. 

  • Zahtjevnost jednostavno

  • Ručak za 4 osobe

  • Vrijeme pečenja: 15 min

  • Vrijeme pripreme: 30 min

  • Gotovo za 45 min

Sastojci:

- 1 kg Međimursko pile pileća prsa
Povrće po želji (ljubičasti luk, tikvice, paprika, šampinjoni, kukuruz)

- 1 svježi ananas ili ananas iz konzerve

- 2-3 manja batata

- Sol, papar, dimljena crvena paprika, češnjak u prahu

- Maslinovo ulje

- Maslac za mazanje kukuruza

 

Za umak:

- Sok od ananasa (od ostatka svježeg koji ćete koristiti i za ražnjiće) ili onaj iz konzerve

- 4 žlice alkoholnog octa

- 4 žlice vode

- 4 žlice smeđeg šećera

- 1 žličica ljutog umaka po želji

Priprema:

  1. Piletinu marinirajte u maslinovom ulju i začinima po želji (gore sam navela koje  ja koristim), zatim ju narežite na kockice željene veličine koje ćete stavljati na štapiće za ražnjiće.

  2. Povrće operite, očistite i narežite na komade malo manje od mesa.

  3. Ananas ogulite i pola narežite na kockice koje ćete stavljati na ražnjiće, a pola ostavite sa strane jer će vam trebati za umak.

  4. Sve zajedno poslažite na štapiće za ražnjiće, u kombinacijama da na svakom bude svega po malo (ja sam kombinirala ljubičasti luk, ananas i papriku koju sam, osim na ražnjićima, pekla i cijelu)

  5. Batat operite i narežite na kolutove pa dodajte malo maslinovog ulja, soli i papra, promiješajte i ostavite sa strane.

  6. Kukuruz očistite i ostavite sa strane.

  7. Crvene rog paprike operite.

  8. Upalite grill i na njega stavite ražnjiće s ananasom, mesom i povrćem, kukuruz, batat narezan na kolutove i rog papriku. Kukuruz premažite maslacem ili jednostavno prelijte maslinovim uljem. Zapravo sve zajedno možete preliti s malo maslinovog ulja i ostaviti da se peče.

  9. Ostavite da se peče na srednje jakoj vatri, povremeno provjerite i okrenite da se ispeče sa svih strana.

  10.  Za to vrijeme pripremite umak tako da od druge polovice ananasa u sokovniku napravite sok koji prelijte u manju zdjelu.

  11.  Soku od ananasa dodajte šećer i ocat te stavite na srednje jaku vatru da se kuha 5 minuta. Zatim dodajte pomiješaj gustin s vodom pa kuhajte još par minuta dok se ne zgusne. Na kraju dodati ljuti umak i ostavite da se hladi.

  12.  Pečene ražnjiće poslužite s povrćem koje ste ispekli pa sve prelijte umakom od ananasa.


Savjet:

Ukoliko nemate sokovnik i ne možete napraviti sok od svježeg ananasa, kupite onaj u konzervi pa iskoristite već gotovi sok. Za ražnjiće također možete koristiti ananas iz konzerve. Povrće možete koristiti koje volite ili imate kod kuće, a kod slaganja ražnjića pripazite da povrće i meso budu stisnuti (da ne bude razmaka između) kako bi meso bilo mekano i sočno, a ne suho.