Božićna purica sa suhim šljivama i jabukama

Sočna purica s prilogom od suho voća idealno je jelo za Božić. Priprema će vam oduzeti dosta vremena, ali rezultat će vas oduševiti.

  • Vrijeme pripreme 4 h

  • Zahtjevnost kulinarski izazov

  • Tip Božić

Sastojci

purica težine 3 do 3,5kg
2 luka
1 naranča
25g mekanog maslaca
sol i mljeveni papar
2 mrkve narezane na velike komade
listići peršina za ukras
veliki pekač i papir za pečenje

Pećnicu zagrijte na 180°C. Puricu operite i obrišite kuhinjskim papirom. Jedan luk razrežite na četvrtine, drugi na 6 dijelova. Naribajte narančinu koricu sačuvajte je za nadjev. Naranču razrežite na četvrtine i zajedno s četvrtinama luka stavite u trbuh purice. Cijelu puricu premažite maslacem, posolite i popaprite. Drugi luk i mrkvu poslažite po sredini velikog pekača i na njih stavite puricu. Pokrijte je folijom i stavite u pećnicu. Za svaki kilogram purice treba 40 minuta pečenja.

Pripremite prilog. Pekač premažite maslacem. Pinjole usitnite u mužaru. U velikoj tavici rastopite maslac, dodajte luk, češnjak i celer te pržite 12 do 15 minuta dok povrće ne omekša i lagano promijeni boju. Dodajte pinjole, promiješajte i maknite s vatre. Sadržaj prebacite u veliku zdjelu. Dodajte mrvice, jabuku, šljive, skoro sav peršin (nešto ostavite za ukras), narančinu koricu i tučena jaja. Posolite i popaprite. Masu promiješajte i stavite u pekač, poravnajte, lagano stisnite i pokrijte papirom za pečenje premazanim maslacem. Ostavite neka miruje. Puricu izvadite iz pećnice pola sata prije nego je pečena i temperaturu pojačajte na 200°C. Foliju odstranite, puricu prelijte masnoćom iz pekača, vratite ju u pećnicu i pecite još pola sata da lijepo porumeni. Je li purica pečena možete provjeriti tako da metalni štapić zapiknete u najdeblji dio zabatka. Ako sok bude proziran sok meso je pečeno, ako je sok ružičast, nastavite s pečenjem i provjeravajte svakih 10 minuta.

Božićna purica sa suhim šljivama i jabukama> Sestavine: - purica težine 3 do 3,5kg, - 2 luka, - 1 naranča, - 25g mekanog maslaca, - sol i mljeveni papar, - 2 mrkve narezane na velike komade, - listići peršina za ukras, - veliki pekač i papir za pečenje